Ladda elbil – Var laddar jag?

Laddning

Ladda elbil eller plug-in hybrid

Hur och var  laddar jag min Plug-in hybrid eller elbil?

Att ladda elbil görs bäst hemma, t ex under natten. Kabeln som följer med bilen gör att du kan ladda i ditt vanliga kontaktuttag (max 10A). Full laddning av batteriet tar ungefär 5 timmar. På kabeln sitter en CCID-box som kontrollerar laddningen. Strömmen kommer först fram till boxen när du sätter i vägguttaget, när du sen kopplar den till bilen så släpps strömmen fram. Har du 3 fas uttag med 16A så kan de också användas med då behövs en annan kabel än den som följer med bilen. I laddstationerna som finns lite varstans runt i landet på t ex  parkeringsplatser finns boxen inne i laddstationen. För att kunna ladda i snabbladdningsstationerna behöver man en Mode3 kabel utan CCID-box. Dessa snabbladdningsstationer laddar batteriet till 80% kapacitet på ca 30 min.

Det finns idag 506 publika laddstationer i Sverige och det varierar med vilken kabel som krävs samt om det är en avgift eller ej.
Mc Donalds har laddstolpar på 13 av sina restauranger (dec 2015) men ingen finns norr om Uppsala.
Här hittar du en karta över laddplatser i Sverige och Norden
Uppladdning.nu
Previous
Mitsubishi Outlander PHEV 2016 – Vad är nytt?
Next
Äntligen, min Mitsubishi Outlander PHEV Plug-in hybrid är levererad!
  • Vad har ni för erfarenhet kring urladdningen/laddning av batteriet.
    Jag upplever att bilen aldrig laddar ur med än 9kW, jag får då aldrig i mer än 9kW när jag laddar med medföljande kabel.
    Visst är batteriets kapacitet 12kW?! Känn svagt att då inte ladda ur med än 75%. Jag önskade att man åtminstone kunde ladda ur 90%.
    Någon som mätt hur mycket kan ni ladda erat “tomma” batteri?
    (Jag använder mig av en tämligen simpel elmätare från Clas Ohlsson, motsvarande denna http://www.clasohlson.com/se/Elenergimätare/36-4444 )

Leave a comment